top of page
Body 09 Cancer.jpg

De toekomst is groen

block bleu.jpg
calendar icon.png

22 May 2019

Start

19:30

Location icon.png

Café Koepuur

Coupure Links 651,
9000 Gent

3€

LANGUAGE |

2000px-Statenvlag.svg.png

PRICE |

promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg

We zijn ons allen bewust dat de toekomst een stuk groener moet zijn als we onze blauwe planeet in leven willen houden. Maar over wat voor groen spreken we, felgroen of mosgroen? En wie mag dit dan inkleuren en met welke verf? Ontmoet drie wetenschappers die hierop kunnen antwoorden: zij werken iedere dag heel hard om de problemen van morgen op te lossen met de kennis van vandaag op basis van biotechnologie, wiskunde en schimmels. Kom vanavond luisteren en krijg een glimp van hun groene toekomst te zien!

Wortels; de verborgen helft van planten

Nick Vangheluwe

PhD candidate

Wanneer je aan een plant denkt, zie je voornamelijk groene stengels, bladeren en kleurrijke bloemen. Nochtans leeft een groot deel van een plant in het duister en ziet nooit het daglicht. Wortels worden daarom “de verborgen helft” genoemd. Ons onderzoek probeert daar verandering in te brengen waarbij het gebruik van licht centraal staat. Aan de hand van microscopie en biotechnologie proberen we de gebeurtenissen in de groeiende wortel te doen oplichten en te bestuderen. Dit heeft geleid tot verrassende waarnemingen die we graag met jullie delen!

Spaceship Landing on Earth
Damya-Laoui.png

VIB/UGent

Less is more: wat minder bemesting en wat meer maïs

Astrid Gadeyne

Postdoc

Zoals de titel laat vermoeden doet wetenschapper Astrid Gadeyne onderzoek naar hoe we met minder toch meer kunnen krijgen. Less is more als je het slim aanpakt: ze onderzoekt met biotechnologie hoe we met minder grondbemesting, en dus minder stikstof, toch ervoor kunnen zorgen dat we meer maïs krijgen. Haar onderzoek is niet enkel van belang voor popcorn-liefhebbers, maar voor iedereen die een groenere toekomst wenst waar we middelen zo slim en duurzaam mogelijk inzetten.

57094387_10156487915358661_4266773365437
Nele Vandersickel.jpg

VIB/UGent

Bij zkt blm: een zoemende dating app

Sarah Vanbesien

Laureaute of EOS scription price 2018

Sarah Vanbesien, een bio-ingenieur met een hart voor wiskunde, vond dat het hoogtijd was voor een dating app voor de bloemetjes en de bijtjes. Op basis van een wiskundig model met machine learning en uitgebreide planteninfo kon ze tot een model komen waarbij ze de juiste bloem aan de juiste bij kon koppelen. Deze matchmaking is van belang om het sociale netwerk van onze zoemende en bloeiende vrienden beter in kaart te brengen. Interesse? Dan hebben we een date!

56669529_10156487915153661_3657808927703
Patrice D. Cani.jpg

Ghent University

bottom of page