top of page
Body 09 Cancer.jpg

De Dichtbij-Mijn-Bed-Show

block bleu.jpg
calendar icon.png

22 May 2019

Start

19:30

Location icon.png

Den Eglantier

Apostelstraat 13, Sint-Niklaas

3€

LANGUAGE |

2000px-Statenvlag.svg.png

PRICE |

BONUS: Bij elk ticket krijg je een GRATIS drankje

promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg

Wetenschappelijk onderzoek legt vaak de basis voor medicijnen, robots of technieken die pas binnen tientallen jaren op de markt komen. Maar het kan ook anders. Vanavond tonen drie wetenschappers hoe wetenschappelijk onderzoek dichterbij onze dagelijkse leefwereld staat, dan we zouden denken. De gemeentes waar we wonen, het eten op ons bord, zelfs de vogels in onze tuin komen deze avond aan bod. Wetenschap is overal!

Vrijwillig fusioneren als gemeente: waarom (niet)?

Ellen Wayenberg

Professor

Vanaf 1 januari 2019 telt Vlaanderen 300 gemeenten. Vijftien besturen hebben vrijwillig beslist om in een fusietraject te stappen en voortaan, per twee of drie, één lokaal bestuur te vormen. Deze fusiebeslissing zet een hervorming in gang die lokale politici en ambtenaren in hun dagelijkse werking treft. Ook heeft een gemeentelijke fusie impact op tal van andere zaken, zoals de relatie van het lokale bestuur met externe netwerken en de bijhorende dienstverlening aan de inwoners. In een recente studie zijn we nagegaan wat de keuze voor een fusie motiveert of tegenhoudt. Meer informatie over dit onderzoek is te vinden via: https://buff.ly/2UbeQ6U

Spaceship Landing on Earth
Damya-Laoui.png

Ghent University

Over Fifi en Koe 6216: mens-dierrelaties en dierenwelzijn

Stef Aerts

Program director, researcher and lecturer

Dierenwelzijn is de laatste 20 jaar een hot item. Het klinkt ondertussen ongeloofwaardig, maar tot de jaren ’90 was het géén thema, en voor 1964 bestond het concept “dierenwelzijn” eigenlijk niet eens.
Wie daaruit besluit dat het de zoveelste hype is die wel weer zal overwaaien, slaat de bal danig mis. In dit half uurtje bekijken we welke diepgaande maatschappelijke veranderingen verantwoordelijk zijn voor de opgang van dierenwelzijn, waarom we nu wél discussies zien over veehouderij en het rituele slachten, en waarom boer en burger elkaar blijkbaar steeds minder verstaan.

57094387_10156487915358661_4266773365437
Nele Vandersickel.jpg

Odisee University College

To meat or not to meat? That’s the question

Mariella Debille

Researcher

Vlees! Een thema dat de laatste tijd wel erg in de schijnwerpers staat. Kunnen we het eten van vlees nog verantwoorden? Het welzijn van een dier, een voelend wezen, het schuurt, meer dan ooit. Hoe kunnen we het welzijn van slachtdieren verbeteren? Kunnen we de stress van het transport uitsluiten door te slachten op de boerderij? Wat zegt de wetenschap? Odisee verdiepte zich in dit onderdeel van het vleesverhaal. We praten als wetenschapers met veehouders, slagers, burgers én met Johan Segers van ‘t Fornuis, een sterrenchef met een ethische visie op vlees.

56669529_10156487915153661_3657808927703
Patrice D. Cani.jpg

Odisee University College

bottom of page