De makercultuur van dichterbij bekeken
Fablabs en makerspaces springen overal als paddenstoelen uit de grond. De huidige generatie wil graag zelf aan de slag met de technologische mogelijkheden van vandaag. Op onze avond rond makercultuur vertellen we je waarom deze makercultuur echt noodzakelijk is. Daarnaast nemen we een kijkje in de wondere wereld van de 3D printing. Ook de nog bestaande uitdagingen voor de toekomst worden onder de loep genomen.
TechnoBarok: een pleidooi voor een andere geletterdheid
Deepak Mehta
Responsible long term partnerships
Technopolis
We begeven ons in een technologische Renaissance, waar technologie veel van onze problemen kan oplossen, maar net zoals de schilderkunst in de Renaissance, is de technologie beperkt toegankelijk. Ik pleit voor een bredere toegankelijkheid, maar dat vereist een nieuwe vorm van basis geletterdheid voor de hele maatschappij.
3D printen van metalen
Raya Mertens
Post-doctoral researcher
KU Leuven
3D printen van kunststof is tegenwoordig alom bekend en heeft zijn weg naar het grote publiek gevonden via de compacte printtoestellen voor thuisgebruik. Gelijkaardig aan kunststof, is het echter ook mogelijk om metalen voorwerpen laagsgewijs op te bouwen. Vanwege de hogere sterkte, zijn deze 3D geprinte metalen interessant voor industriële toepassingen (vb. luchtvaart). Hoewel er nu reeds verschillende metalen gebruikt worden voor het 3D printen, zijn er nog steeds beperkingen verbonden aan deze technologie, waarvoor het huidige materiaalonderzoek oplossingen tracht te vinden.