De zee en ik
De zee heeft - bewust of onbewust - een groot effect op ons. Zo dragen de gezonde zeelucht, het zoute water en de rustgevende omgeving allemaal bij tot een betere fysieke gezondheid. Ook onze gemoedstoestand, onze gedachten en gevoelens, worden positief beïnvloedt door de nabijheid van de zee. Hoe ver reiken de gezondheidsvoordelen van de zee nu echt en doen we de positieve invloed van de zee teniet door haar op grote schaal te vervuilen?
Een duik in het microplastics-bad
Annelies Declercq
Postdoctoral researcher
Flanders Marine Institute (VLIZ)
Sedert de start van de plastic productie rond 1940, is het moeilijk ons een leven zonder plastics in te beelden. Meer dan 3% van de jaarlijkse wereld plastic productie, wat overeenkomt met 11.6 miljoen ton, komt in onze omgeving terecht. Plastic kan op die manier worden opgenomen door allerlei organismen in de voedselketen en uiteindelijk op ons bord belanden. Foto’s van een straat, strand of zee vol plastiek zijn ons niet onbekend. Zijn wij ons als consument bewust van welke producten plastic bevatten? Kunnen we ons koopgedrag aanpassen? Met andere woorden: kunnen wij zelf voor verschil zorgen?
Gezonde zeelucht – een volkswijsheid of realiteit?
Emmanuel Van Acker
Academic assistant & PhD student
Ghent University
Bijna iedereen heeft wel eens van “de gezonde zeelucht” horen spreken, en eigenlijk is dat niet vreemd. Het idee dat zeewater en zeelucht gezond zijn en bruikbaar zijn in (pseudo-) medische behandelingen (i.e. thalassotherapie), dateert reeds uit de Oudheid. In het laatste decennium tonen verschillende epidemiologische studies ook aan dat kustpopulaties effectief gezonder zijn. De recent voorgestelde biogene hypothese stelt dan ook dat regelmatige blootstelling aan (lage) concentraties van natuurlijke stoffen aanwezig in het zeewater, en verspreidt via (zee-spray) aerosolen, positieve gezondheidseffecten veroorzaakt.