top of page
Body 09 Cancer.jpg

De zee van toen

block bleu.jpg
calendar icon.png

20 May 2019

Start

19:30

End

21:00 (more or less) 

Location icon.png

KAAP Kaffee

Koning Boudewijnpromenade (Zeedijk) 10,
8400 Oostende

3€

LANGUAGE |

2000px-Statenvlag.svg.png

PRICE |

promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg

De Noordzee is één van de rijkste fossielhoudende locaties ter wereld. Daarbovenop vormt het al eeuwen een centrum voor scheepvaart, conflictbestrijding en visserij, wat bijdraagt tot de aanwezigheid van vele scheepswrakken en allerlei handelsgoederen. Kortom de zee herbergt een schat aan uniek en onvervangbaar cultureel goed dat ons antwoorden kan bieden op vele onderzoeksvragen over onze voorouders, over prehistorische landschappen en over het klimaat.

Zeepost uit de 18e eeuw. Vlamingen op zee en hun gemeenschap aan land

Wim De Winter

Maritime historian

Flanders Marine Institute (VLIZ)

Via een reeks pas ontdekte ‘Gekaapte Brieven’, 18e eeuwse Vlaamse scheepsdocumenten die door Britten werden gekaapt in oorlogstijd, kijken we naar de geschiedenis op zee. Oostende diende toen als basis voor kapers en vissers, en als internationaal kruispunt voor riskante handelstochten. De mensen op zee bleven via brieven in contact met het thuisfront. We volgen hun tochten en leefomstandigheden, en kijken naar hun maritieme en lokale wereld: woonplaats, families, en het gemis van vrienden en echtgenote. Als in een tijdscapsule bekijken we hoe ze dit met eigen hand beschreven.

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg

Archeologische vondsten en wrakken in de Noordzee

Sven Van Haelst

Maritime archaeologist

Flanders Marine Institute (VLIZ)

Alleen al in het Belgisch deel van de Noordzee liggen er meer dan 200 scheeps- en vliegtuigwrakken. Wetenschappelijke duikers dalen af naar de bodem van de zee om deze te onderzoeken. Recent ontdekten ze de crash sites van een Amerikaanse B-17 bommenwerper uit WOII en resten van de Duitse duikboot UB-29, een van de meest intacte van de 11 duikboten die in onze wateren zijn teruggevonden. Maar wat moeten we ons voorstellen bij deze wrakken, hoe oud zijn ze en hoe weten we dat? Maritiem archeoloog Sven Van Haelst voert je mee onder water en onthult de mysteries rond wrakken in de Noordzee.

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg
bottom of page