Een zee van leven
We hebben zoveel te danken aan de zee. Het is de plaats van het ontstaan van het leven en een van de belangrijkste bronnen van grondstoffen voor de mens. Al eeuwenlang hebben we een speciale relatie met de zee. Jammer genoeg is deze niet altijd postief. Mede door menselijk toedoen ondergaat de zee een snelle verandering, en zeewezens zijn daar de dupe van. De relatie tussen de mens en de bewoners van de blauwe wereld vormt de rode draad doorheen 'Een zee van leven'.
De zeemeeuw bestaat niet! Reflecties van onderzoek met hightech GPS–zenders naar het gedrag en wangedrag van grote meeuwen
Eric Stienen
Senior Marine Scientist
Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek
In Noorwegen viert men feest als de meeuwen weer terug zijn uit hun overwinteringsgebieden. Het begin van de lente kondigt zich immers aan. Bij ons zijn de meeste mensen ze liever kwijt dan rijk. Meeuwen zorgen voor overlast en schade, vallen mensen aan en bevuilen onze stedelijke omgeving. Eric Stienen onderzoekt al decennia lang het gedrag van grote meeuwen en komt tot verrassende inzichten. Hij zal uit de doeken doen waarom de grote meeuwen zo dicht bij de mensen leven en geeft u een kijkje in de wondere wereld van de meeuw. De meeuwen werden op de voet gevolgd met innovatieve GPS-zenders waardoor hun gedrag in detail werd vastgelegd.
Een warmere zee prettig? Toch niet!
Jan Seys
Science Communication
Flanders Marine Institute (VLIZ)
Klimaat is hot, ook op zee. De oceaan kreunt onder de huidige opwarming. Het leven in haar buik is in volle beweging, zelf zwelt en verzuurt ze. Tot dusver was ze onze bondgenoot en absorbeerde een derde van de door de mens uitgebraakte CO2. Nu toont ze zelf meer en meer tekenen van ongemak. Dieren lijken wel poolreizigers geworden, koralen lijken plots geen zo’n lang leven meer beschoren… Keert het grote ‘P-complot’ zich vandaag tegen onze planeet? En (hoe) kan het evenwicht terug worden hersteld?