Geeks & Nerds Unite!
BONUS: Bij elk ticket krijg je een GRATIS drankje
Het verschil tussen een geek en een nerd is niet altijd duidelijk. De ene houdt van boeken, de andere van comic books. De ene leert over Newton's appel, de ander heeft alles van Apple. Maar geen nood als u het verschil wat onduidelijk vindt: deze avond komen ze samen voor een wetenchappelijk onderonsje in het Gotham van Sint-Niklaas. Slurp van je butterbeer en geniet van een avond vol science non-fiction.
Superhelden in de politiek
Bram Wauters
Professor
Ghent University
Witte konijnen, gezinsfoto’s van politici op sociale media, kopstukdebatten, … Het lijkt erop dat politiek en verkiezingen vooral rond personen draaien en minder rond partijen. Maar is dat wel zo? En is er een toename doorheen de tijd van personificatie, of is dit een fenomeen dat altijd al aanwezig was in de Belgische politiek? We beantwoorden deze vragen in een boeiende lezing waarin we het fenomeen personalisering wetenschappelijk belichten en gebruik maken van heel wat illustratiemateriaal. De parlementsverkiezingen die eraan komen, vormen daarbij een interessante bron van inspiratie.
Catwoman presents: POPCAT – the origin story
Els Peeters
Lector and researcher
Odisee University College
Vlaanderen kampt met een kattenoverschot. De laatste jaren veranderde de wetgeving meermaals om dit op een diervriendelijke manier aan te pakken. Ook gemeentes moeten sinds 1/4/18 hun steentje bijdragen. Ze moeten een meldpunt voor overlast door zwerfkatten hebben en een beleid voeren om deze overlast te bestrijden. Op vraag van de Dienst Dierenwelzijn ontwikkelen we een simulator om de gemeentes hierin te ondersteunen. Zo kan men het effect en kostenplaatje van verschillende ingrepen op de (zwerf)kattenpopulatie inschatten, inclusief effect op dierenwelzijn en hinder voor bewoners.
Leren, dat doe je met je brein!
Pieter Tijtgat
Science communicator and researcher
Odisee University College
Leren doe je met je hersenen, toch? Of course, maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Dr. Pieter Tijtgat, wetenschapscommunicator bij Odisee, staat stil bij de rol die de neurowetenschappen kunnen betekenen bij het verschaffen van inzichten over hoe een leerproces tot stand komt. Waarom moeten we herhalen? Welk effect hebben emoties op het leren? Welke onzin wordt soms over onze hersenwerking verkocht? Ga naar huis met een brein vol kennis over hoe het zich daar van boven in je hoofd nu écht afspeelt.