top of page
/Back to
Body 09 Cancer.jpg

Gender, fake news & robots

block bleu.jpg
calendar icon.png

20 May 2019

Start

19:30

End

21:00 (more or less) 

Location icon.png

Snuffel Hostel

Ezelstraat 42,
8000 Brugge

3€

LANGUAGE |

2000px-Statenvlag.svg.png

PRICE |

promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg

Wat beïnvloedt onze maatschappij? Welke systemen spelen er binnen ons dagelijks leven en bepalen ons als individu? Een avond over gender, fake news en cyber-fysische computersystemen. Geen argwaan: alles wat we vertellen, zal waar zijn!

Gender, power and mental health

Piet Bracke

Professor of Sociology

Ghent University

Vrouwen voelen zich over het algemeen vaker depressief. Bijna alle epidemiologische studies komen tot dezelfde conclusie. Deze vaststelling is zo consistent dat vele wetenschappers de oorzaak zoeken bij biologische factoren die vrouwen van mannen onderscheiden. Dezelfde studies tonen eveneens aan dat niet in alle samenlevingen dit genderverschil even uitgesproken is. Hoe moeten we dit verklaren als biologie ons lot is? We weten dat depressiviteit, machteloosheid en verlies samengaan. Betekent dit dan dat de machtsverhoudingen tussen vrouwen en mannen een beslissende rol spelen? In deze lezing verkennen we de relatie tussen macht, gender en

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg

Fake news en sociale media: De rol van snelheid, personalisatie en het backfire effect

Bart Vanhaelewyn

Doctoraal onderzoeker en onderwijsassistent

Universiteit Gent

Fake news krijgt steeds meer aandacht van onderzoekers en beleidsmakers. Hierbij zijn de ogen vaak gericht op de rol van sociale media zoals Facebook en Twitter. Deze talk zal verduidelijken wat de impact nu juist is van sociale media in het fake news verhaal: ligt de oorzaak van het probleem bij Facebook en co, of moeten we rekening houden met andere spelers? En waarom spelen de aspecten snelheid, personalisatie en het backfire effect een cruciale rol in de verspreiding van fake news? Voorbeelden uit de aanloop naar het Brexit-referendum en uit discussies rond het vaccineren van kinderen illustreren het belang van deze aspecten.

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg

Modelbouw en Simulatie voor het (Automatisch) Ontwerp van Complexe Systemen

Hans Vangheluwe

University of Antwerp

De systemen die we bouwen, zoals zelfrijdende wagens en "slimme" woningen worden steeds complexer, niet alleen qua functionaliteit, maar ook qua veiligheidsvereisten, energie-efficientie, levensduur, etc. Een toekomst wordt geschetst met door computers "evolutionair" ontwikkelde nieuwe systemen, "digital twins", simulaties die permanent naast een werkend systeem draaien om advies te geven over de continue verbetering van het systeem en "autonomic" systemen, die met heel minimale menselijke interactie zichzelf monitoren, repareren en verbeteren.

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg
bottom of page