top of page
/Back to
Body 09 Cancer.jpg

Hoe uitsterving onze planeet en onze borden bedreigt

block bleu.jpg
calendar icon.png

20 May 2019

Start

19:30

End

21:00 (more or less) 

Location icon.png

Café Koepuur

Coupure Links 651,
9000 Gent

3€

LANGUAGE |

2000px-Statenvlag.svg.png

PRICE |

promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg

Vele planten en dieren zijn met uitsterven bedreigd, maar hoe beïnvloedt dit ons bestaan? En hoe kunnen we dit tegengaan? Vanavond komen 2 gepassioneerde wetenschappers praten over extinctie van varkens en salamanders en hoe zij proberen de klok terug te draaien.

Smakelijke genetica: het geval van het menapisch varken

Wim De Clercq

Professor

Universiteit Gent

Hoe kunnen we een eeuwenoud varkensras, dat in de tijd van de Romeinen een delicatesse was uit onze streek, terugbrengen? Vanavond zal Prof.Wim Declercq, archeoloog aan de Ugent, ons inleiden in het ambitieuze en multidisciplinaire project waarin het 2000 jaar oude Minapisch varken terug tot leven wordt gewekt. In dit project werken veehouders, archeologen en biotechnologen samen om het varken waarvoor de Romeinen 2000 jaar terug reeds naar West-Vlaanderen afzakten terug op ons bord te toveren.

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg

Worden salamanders uitgeroeid door een schimmelziekte?

Jesse Erens

doctoraatstudent

Universiteit Gent

Bij de steeds toenemende druk op de biodiversiteit behoren amfibiën tot een van de meest bedreigde soorten. Wat velen niet weten is dat er één specifiek schimmelziekte mede verantwoordelijk is voor de massale sterfte bij wilde amfibiën. Deze schimmelziekte heeft zelfs het potentieel om een groot deel van de salamanders in de wereld uit te roeien. Jesse Erens is een conservatie bioloog en herpetoloog die ons meer zal vertellen over deze problematiek en legt uit hoe de salamanders kunnen terugvechten.

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg

#ArtGenetics, genetische diversiteit herkennen op schilderijen

Ive DE SMET

VIB/UGent Group Leader

VIB/UGent

Evolutie is maar een hypothese, iets ongrijpbaars... Maar daar zijn vrienden Ive De Smet (plantenbioloog) en David Vergauwen (kunsthistoricus) het niet mee eens: zij zien de evolutie voor hun ogen afspelen in musea. Ze bestuderen het uitzicht van planten, fruit en groenten in schilderijen om deze vervolgens te koppelen aan genetische data om zodanig de evolutie hiervan in kaart te brengen. Heb je altijd al meer willen weten over de evolutie van de wortel? Kom dan luisteren naar deze twee vrienden en hoe zij hun passies combineerden tot een unieke wetenschappelijke discipline!

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg
bottom of page