Een blik in het eindeloze heelal

20 May 2019

Start

19:30

Via Via Mechelen

Zandpoortvest 50, 2800 Mechelen

Stairs, no wheelchair access.

PRICE |

3€

LANGUAGE |

De wereld van planeten, sterren en zwarte gaten spreekt tot eenieders verbeelding. Tijdens deze avond nemen twee sprekers u op een reis door dit uitgestrekte universum. We focussen daarbij vooral op hetgene we (bijna) niet zien en op hetgeen we horen.

Sterrengeluiden en aliens

Katrien Kolenberg

Astrofysicus and STEAM coordinator

Ons universum zit vol geluid. Vele van de sterren die u aan de nachthemel ziet, galmen als reusachtige gongs. Hoe we daarachter zijn gekomen en wat deze sterrengeluiden ons leren, verneemt u tijdens deze akoesti-kosmische reis. Daarna gaan we ons oor te luister leggen bij enkele sterren, vervolgens zelfs bij zwarte gaten en exoplaneten - planeten die rond andere sterren draaien. En dan is de vraag naar het bestaan van buitenaards leven nooit veraf.

KU Leuven and UAntwerpen

De zwartste geheimen van het heelal

Bert Vercnocke

Prof. Dr.

Kunnen we kennen wat we niet kunnen zien? Van grote delen van het universum ontvangen we amper lichtstralen. Zo verschenen de eerste sterren vele miljoenen jaren na de Oerknal. En zelfs de sterkste telescopen kunnen niet onthullen wat er zich binnen een zwart gat afspeelt ... of toch? In deze lezing bekijken we hoe nieuwe waarnemingen met zwaartekrachtsgolven en de Event Horizon Telescope ons inkijk geven in het onzichtbare, en wat de impact daarvan is op ons fundamentele begrip van ruimte en tijd.

KU Leuven, Institute of Theoretical Physics

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White LinkedIn Icon
  • YouTube

© Pint of Science, 2019. All rights reserved.

member icon.png