Ons lichaam zit vol verborgen, nog te ontdekken, verbanden. Worden stoelgangdonoren die nieuwe redders van ons brein? Hoe gaat je lichaam in de tegenaanval bij kanker? En hoe verbeteren chirurgen hun prestaties met virtual reality? Nu weet je het nog niet maar na deze avond wel!
Antitumor immuuntherapie: kanker die zichzelf leert genezen?!
Cleo Goyvaerts
Postdoctoraal onderzoeker bij het labo voor Moleculaire en Cellulaire Therapie
Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Geneeskunde en Farmacie
‘Waarom bestaat kanker?’ ‘Kunnen patiënten met uitgezaaide kanker nog volledig genezen?’ ‘Hoe komt het dat chemotherapie zoveel schade aanricht?’ ‘Wat is immuuntherapie en waarom werkt het (soms) niet?’ Op al deze vragen tracht Cleo Goyvaerts met een doctoraat in de Medische Wetenschappen op zak, via een interactieve presentatie een antwoord te bieden. Bereid je alvast voor op een duik in de intrigerende wereld van cellen en antilichamen en sta versteld over je eigen lichaam!
Surgery of the future, today
Frederick Van Gestel
Arts & doctorandus Neurochirurgie
University Hostpital Brussels & Center For Neuroscience
Vandaag de dag worden, net zoals in het dagelijks leven, ook de heelkundige operaties meer en meer geïnfiltreerd door allerhande “slimme” systemen en robotica, die een optimalisatie van ons werk met zich meebrengen. Eén van deze technologieën is de zogenaamde Augmented Reality, of kortweg AR, die ons toelaat additionele informatie te projecteren in ons gezichtsveld en zo onze kijk op de wereld te “upgraden”. AR wordt reeds in verschillende industrieën dagdagelijks met succes toegepast, maar wat zijn de mogelijkheden binnen de geneeskunde? Kunnen we de chirurgie daadwerkelijk veilig upgraden? En hoe ziet dat er dan precies uit?
Darmflora en de hersenen: een buikgevoel over de ziekte van Parkinson
Charysse Vandendriessche & Arnout Bruggeman
PhD student & PhD student en neuroloog-in-opleiding
VIB, Universiteit Gent & UZ Gent
Hoe kunnen de piepkleine bewoners van je darmen een invloed hebben op je hersenen? Kom het te weten in deze talk waar we het zullen hebben over de communicatie tussen darmen en hersenen en op welke manier de darmbacteriën deze kunnen beïnvloeden. Als voorbeeld zullen we jullie introduceren tot onze recent opgestarte klinische studie waarbij stoelgangtransplantaties worden uitgevoerd bij mensen met de ziekte van Parkinson. Met deze techniek willen we nagaan wat het effect is van de darmbacterie-samenstelling op de symptomen én evolutie van deze ziekte. Poepsimpel, toch?