top of page
Body 09 Cancer.jpg

De poortwachters van ons lichaam

block bleu.jpg
calendar icon.png

22 May 2019

Start

19:30

Location icon.png

Huis van de Mens

Hauwerstraat 5,
8000 Brugge

3€

LANGUAGE |

2000px-Statenvlag.svg.png

PRICE |

promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg

Ons lichaam zit vol verborgen, nog te ontdekken, verbanden. Worden stoelgangdonoren die nieuwe redders van ons brein? Hoe gaat je lichaam in de tegenaanval bij kanker? En hoe verbeteren chirurgen hun prestaties met virtual reality? Nu weet je het nog niet maar na deze avond wel!

Antitumor immuuntherapie: kanker die zichzelf leert genezen?!

Cleo Goyvaerts

Postdoctoraal onderzoeker bij het labo voor Moleculaire en Cellulaire Therapie

‘Waarom bestaat kanker?’ ‘Kunnen patiënten met uitgezaaide kanker nog volledig genezen?’ ‘Hoe komt het dat chemotherapie zoveel schade aanricht?’ ‘Wat is immuuntherapie en waarom werkt het (soms) niet?’ Op al deze vragen tracht Cleo Goyvaerts met een doctoraat in de Medische Wetenschappen op zak, via een interactieve presentatie een antwoord te bieden. Bereid je alvast voor op een duik in de intrigerende wereld van cellen en antilichamen en sta versteld over je eigen lichaam!

Spaceship Landing on Earth
Damya-Laoui.png

Vrije Universiteit Brussel, Faculteit Geneeskunde en Farmacie

Surgery of the future, today

Frederick Van Gestel

Arts & doctorandus Neurochirurgie

Vandaag de dag worden, net zoals in het dagelijks leven, ook de heelkundige operaties meer en meer geïnfiltreerd door allerhande “slimme” systemen en robotica, die een optimalisatie van ons werk met zich meebrengen. Eén van deze technologieën is de zogenaamde Augmented Reality, of kortweg AR, die ons toelaat additionele informatie te projecteren in ons gezichtsveld en zo onze kijk op de wereld te “upgraden”. AR wordt reeds in verschillende industrieën dagdagelijks met succes toegepast, maar wat zijn de mogelijkheden binnen de geneeskunde? Kunnen we de chirurgie daadwerkelijk veilig upgraden? En hoe ziet dat er dan precies uit?

57094387_10156487915358661_4266773365437
Nele Vandersickel.jpg

University Hostpital Brussels & Center For Neuroscience

Darmflora en de hersenen: een buikgevoel over de ziekte van Parkinson

Charysse Vandendriessche & Arnout Bruggeman

PhD student & PhD student en neuroloog-in-opleiding

Hoe kunnen de piepkleine bewoners van je darmen een invloed hebben op je hersenen? Kom het te weten in deze talk waar we het zullen hebben over de communicatie tussen darmen en hersenen en op welke manier de darmbacteriën deze kunnen beïnvloeden. Als voorbeeld zullen we jullie introduceren tot onze recent opgestarte klinische studie waarbij stoelgangtransplantaties worden uitgevoerd bij mensen met de ziekte van Parkinson. Met deze techniek willen we nagaan wat het effect is van de darmbacterie-samenstelling op de symptomen én evolutie van deze ziekte. Poepsimpel, toch?

56669529_10156487915153661_3657808927703
Patrice D. Cani.jpg

VIB, Universiteit Gent & UZ Gent

bottom of page