Een technische blik op de stad van morgen
Hoe zal de stad van morgen onze toekomst bepalen? Op welke manier kunnen we er ons van verzekeren dat de stad van morgen leefbaar zal zijn en blijven? Tegen 2050 zal tweederde van de wereldbevolking in steden wonen. Het spreekt voor zich dat onze steden er anders zullen uitzien. Technologische innovaties veranderen de manier waarop wij onze steden bouwen en met de komst van artificiële intelligentie worden steden slimmer. Drie wetenschappers laten hier hun licht op schijnen, telkens vanuit een andere invalshoek.
Hoe kan een stad groeien op een leefbare manier?
Marie-Leen Verdonck
Advisor
Antea Group
70 jaar geleden woonden er 2,5 miljard mensen op onze planeet. Nu zijn we met 3 keer zoveel en reeds 50% woont in steden. Dit is goed nieuws want een stad is de meest duurzame leefvorm. Er zijn wel nog enkele struikelblokken die de stad soms minder aantrekkelijk maken dan het buitengebied: slechte luchtkwaliteit, een woningaanbod dat niet is afgestemd op de vraag, wateroverlast bij overmatige neerslag, en tot slot, de focus van mijn werk, verzengende hitte tijdens hittegolven. Een doorgedreven, structurele verandering van ons stedelijk weefsel kan antwoorden bieden op de deze problemen.
Woon zoals je leeft: flexibel
Nathan Van Den Bossche
Associate Professor
Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, Universiteit Gent
De Universiteit Gent werd geselecteerd om deel te nemen aan de prestigieuze Solar Decathlon competitie in Boedapest. Daarbij worden de universiteitsstudenten uitgedaagd om een energiezuinig en duurzaam gebouw te ontwerpen, bouwen, en demonstreren. De universiteit heeft daarbij resoluut gekozen voor een concept rond flexibiliteit: een veranderlijk en circulair bouwsysteem, in combinatie met een intelligente Internet-of-Things sturing voor technieken. Met “the Mobble” introduceren de studenten een nieuw concept waarmee ze de wedstrijd willen winnen!
Bouwen met schimmels
Lars De Laet
Associate Professor
Architectural Engineering, Vrije Universiteit Brussel
Tien miljard. Dat is het duizelingwekkende aantal mensen dat binnen 20 jaar op deze planeet zal leven en waarvan het grootste deel in steden zal wonen. Als je weet dat de bouwsector wereldwijd de grootste consument van natuurlijke grondstoffen is en bovendien verantwoordelijk is voor de grootste afvalstromen, dan begrijp je dat we hier voor een uitdaging staan. Professor Lars De Laet van de Vrije Universiteit Brussel is burgerlijk ingenieur-architect en zal toelichten hoe we deze uitdaging kunnen aangaan dankzij robotisering en het zelf kweken van nieuwe biomaterialen op basis van schimmels.