top of page
/Back to
Body 09 Cancer.jpg

Embryo's, polio vaccins en het placebo effect

block bleu.jpg
calendar icon.png

20 May 2019

Start

19:00

End

21:00 (more or less) 

Location icon.png

Den Engel

Grote Markt 3, 2000 Antwerpen

3€

LANGUAGE |

2000px-Statenvlag.svg.png

PRICE |

promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg

We duiken in de wondere wereld van de eicel en ontdekken hoe het fast food dieet van mama gesmaakt wordt (of niet?) door het minuscule embryo. Onze onderzoekers vertellen je ook waarom ze Nederlanders opsluiten in containers om nieuwe vaccins to maken en we ontdekken tesamen of een placebo nu echt werkt of niet.

Vindt het jonge embryo dat fast food dieet van mama eigenlijk wel lekker?

Jo Leroy

University of Antwerp, Faculty of Pharmaceutical, Biomedical and Veterinary Sciences

Er wordt vaak gedacht dat de eicel van de vrouw een goed beschermde, “onaantastbare” cel is die pas in actie komt op het moment van de bevruchting. Onderzoek heeft aangetoond dat de kwaliteit van de eicel heel belangrijk is en sterk beïnvloed kan worden door voeding en metabole gezondheid. Die eicelkwaliteit bepaalt of er na de bevruchting een embryo wordt gevormd dat krachtig genoeg is om uit te groeien tot een foetus. We duiken in de micro-wereld van de eicel en het hele jonge embryo. We onderzoeken samen in hoeverre dat eventuele fast food dieet gesmaakt wordt door dat minuscule embryo.

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg

Nederlanders worden in Antwerpen in containers opgesloten voor de wetenschap: een grap of om te huilen?

Pierre Van Damme

University of Antwerp, Faculty of Medicine and Health Sciences

Geen grap maar bittere ernst. Nederlanders werden - in tegenstelling tot de Belgen - vroeger met een ander vaccin tegen kinderverlamming ingeënt dan Belgen. En dat maakt het net interessant; in de strijd tegen polio of kinderverlamming worden vandaag nog nieuwe vaccins ontwikkeld. Nederlanders werden 28 dagen in een container dorp opgesloten om een nieuw vaccine te testen. Dankzij hen werden 2 kandidaat poliovaccins goed genoeg bevonden zodat het onderzoek vandaag verder kan worden uitgevoerd, zonder deelnemers in een container te moeten opsluiten. De Nederlanders, onze nieuwe helden!

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg

Het placebo effect, gebruiksklaar?

Hans De Loof

University of Antwerp, Faculty of Pharmaceutical, Biomedical and Veterinary Sciences

Placebo, iedereen kent het woord maar wat kunnen we er mee aanvangen?
In deze korte uiteenzettingen zullen we de effecten toegeschreven aan "het placebo" toelichten en ontwarren.  Wanneer werkt een placebo? En hoe werkt het? Werkt het bij iedereen en is het bruikbaar in de praktijk zonder te bedriegen?  Hoe belangrijk is een placebo in het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en hoe belangrijk is het in de farmaceutische zorg? We beantwoorden al je vragen over "het placebo" ....  alle vragen die je voordien nooit hebt durven stellen!

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg
bottom of page