Historische vervuiling van de Noordzee - Waar staan we nu?
In de driedelige lezingenreeks ‘Hoe gezond is onze Noordzee’ zoomen Vlaamse mariene wetenschappers in op de toestand van ons eigen stukje zee. Beginnen doen we met de al langer gekend vormen van vervuiling. Denk maar aan pesticiden, PCBs, zware metalen of olie. Maar evengoed de bacteriologische kwaliteit van het zeewater. Vormen deze nog een bedreiging en waar staan we vandaag?
De vervuiling van de Noordzee, een historisch en toekomstperspectief
Prof. dr. Ronny Blust
Vicerector Onderzoek en gewoon hoogleraar Onderzoeksgroep Ecosphere, Departement Biologie, Universiteit Antwerpen
De Noordzee is deel van een zeer dicht bevolkte en actieve regio en staat daardoor onder sterke druk. Het complexe en kwetsbare ecosysteem wordt zowel via rivieren, de atmosfeer en andere bronnen blootgesteld aan tal van vervuilende stoffen die een continue uitdaging vormen. Met welke stoffen hebben we te maken en welke effecten veroorzaken ze. We plaatsen dit in een historisch perspectief en bekijken de evolutie van de toestand vanuit het verleden naar het heden en de toekomst.
Artistiek Intermezzo: Shrimp cocktail // Garnalencocktail
Melissa Mabesoone
Nadat Melissa Mabesoone een artikel las over de oogsteelverwijdertechniek, een techniek die sommige garnalenkwekers hanteren om vrouwelijke garnalen in instinctloze reproductiemachines te veranderen, dook ze in de wereld van de aquacultuur en de meer duurzame grote garnalenproductie. Ze infiltreerde samen met kunstenaar en cinematograaf Anaïs Chabeur op een Europese conferentie rond blauwe economie als bonafide onderzoekers van het fictieve bedrijf Eau bureau. Melissa zal een garnalencocktail aan feiten uit de "shrimp business" serveren, in de vorm van een spreekbeurt. Meer info: https://brakkegrond.nl/agenda/514/maturation-station
Bacteriologische kwaliteit van de Noordzee
Joachim Pelicaen
Verantwoordelijke evaluatie waterkwaliteit, Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM)
De Vlaamse Milieumaatschappij volgt al vele jaren de bacteriologische kwaliteit van het kustwater op. Er wordt gebruik gemaakt van staalnamen en modellering. In deze lezing wordt uitgelegd hoe VMM en AZG deze gegevens gebruiken om de gezondheid van de bader te beschermen.