Klimaat en de Noordzee: vroeger en nu
In de driedelige lezingenreeks ‘Hoe gezond is onze Noordzee’ zoomen Vlaamse mariene wetenschappers in op de toestand van ons eigen stukje zee. De laatste lezing handelt over klimaatverandering en de gevolgen hiervan. Hoe meten wetenschappers dit in kustgebieden? Kunnen we historische gebeurtenissen in onze Noordzee linken aan een veranderend klimaat? En vooral, welke lessen leren we daaruit voor de toekomst?
Testerep: het verhaal van een verdronken middeleeuws kusteiland en wat ons dit leert voor de toekomst
Dr. Soetin Vervust
Landschapsarcheologe, Vrije Universiteit Brussel – Multidisciplinary Archaeological Research Institute (VUB – MARI)
De kustlijn van Westende, Middelkerke en Oostende lag ooit veel verder in zee. Tijdens de middeleeuwen verdwenen volledige stukken land onder de golven. Kwam dat toen al door de stijgende zeespiegel of was er meer aan de hand? Een verhaal over de lessen die we kunnen trekken uit het verleden om onze kust in de toekomst beter te beschermen tegen het stijgende water.
De Noordzee en de koolstofcyclus
Dr. Peter Landschützer
Klimaatonderzoeker en onderzoeksdirecteur, Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Een van de voornaamste opslagplaatsen van CO2 is de oceaan. Vooral kustgebieden, waar veel mensen wonen en genieten van de gezondheids- en economische voordelen, hebben te leiden onder klimaatverandering. Denk maar aan mariene hittegolven, een tekort aan zuurstof of verzuring. Om het effect van klimaatverandering op mariene organismen beter te kunnen inschatten, moeten we de wereldwijde koolstofcyclus in de oceaan en de verdeling van energie binnen systeem aarde beter begrijpen. Het VLIZ-observatiesysteem draagt hieraan bij door klimaatgegevens te verzamelen en beleidsmakers en de industrie te informeren op weg naar koolstofneutraliteit.