De openbare ruimte en het ruimtelijk beleid belangen ons allen aan. Elke dag begeven we ons samen in en vanuit de ruimte die door onze gemeenschap wordt vormgegeven. In de toekomst wachten ons grote uitdagingen om onze leefomgeving af te stemmen op de immer voortschrijdende maatschappij. Leefbaarheid, inclusiviteit en samenhang moeten daarbij voorop staan als we een democratische en eerlijke maatschappij willen blijven uitbouwen. We laten drie academici aan het woord die zich elk op hun manier bezighouden met dit complexe vraagstuk.
De slimme en humane stad
Christel De Maeyer
Onderzoeker
Artevelde Hogeschool, associatie Universiteit Gent
Christel De Maeyer schreef het boek Chasing the Flowers, over het gentrificatieproces in San Francisco. Deze stad beleeft momenteel een extreem gentrificatieproces, gedreven door de tech-industrie uit Sillicon Valley. Deze bedrijven en hun werknemers drijven de huis- en huurprijzen naar ongekende hoogten, waardoor kwetsbare mensen uit hun huis gedreven worden en de kloof tussen arm en rijk alsmaar groter wordt. Dit fenomeen zien we ook in tal van Europese steden en daarom kijken we in deze uiteenzetting naar oorzaken en oplossingen om zo te komen tot de slimme en humane stad.
Ontwerptools voor een klimaatadaptieve stadsruimte
Stefanie Dens
Ingenieur-architect, urbanist
Witteveen+Bos
Klimaatverandering heeft grote impact op onze stadsomgevingen: er valt meer water op een kortere tijd, de zomers worden warmer en droger, en lage windsnelheden kunnen het fijnstof de straat niet meer uitspoelen. Deze presentatie focust op de ruimtelijke klimaat adaptiviteit van de stad en zal een aantal frisse en doordachte ontwerptricks toelichten.
De Betonstopbank
Johan Rutgeerts
Architect, urbanist, senior lecturer
Faculteit Architectuur, Katholieke Universiteit Leuven
De betonstop voorziet komaf te maken met onze lintbebouwing. Om dat te realiseren zou onze overheid veel geld op tafel moeten leggen... Of we kunnen een beroep doen op de vrije handel van bouwrechten en onze verdichtingsbehoeften. Het bijeenbrengen van aanbieders en vragers via één betonstopbank kan een evenwicht in de markt brengen zonder dat het de overheid ook maar een cent kost om haar doelstellingen te halen. Prof. Rutgeerts is architect en stedenbouwkundige en als geen ander vertrouwd met de regelgeving omtrent de ruimtelijke ordening. Daarom is hij geknipt om dit dossier te adviseren.