top of page
/Back to
Body 09 Cancer.jpg

Ruimtelijke vormgeving aan het werk

block bleu.jpg
calendar icon.png

21 May 2019

Start

19:30

End

21:00 (more or less) 

Location icon.png

Utopiacafé

Utopia 1,
9300 Aalst

Wheelchair accessible

3€

LANGUAGE |

2000px-Statenvlag.svg.png

PRICE |

promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg
promethera.jpg

De openbare ruimte en het ruimtelijk beleid belangen ons allen aan. Elke dag begeven we ons samen in en vanuit de ruimte die door onze gemeenschap wordt vormgegeven. In de toekomst wachten ons grote uitdagingen om onze leefomgeving af te stemmen op de immer voortschrijdende maatschappij. Leefbaarheid, inclusiviteit en samenhang moeten daarbij voorop staan als we een democratische en eerlijke maatschappij willen blijven uitbouwen. We laten drie academici aan het woord die zich elk op hun manier bezighouden met dit complexe vraagstuk.

De slimme en humane stad

Christel De Maeyer

Onderzoeker

Artevelde Hogeschool, associatie Universiteit Gent

Christel De Maeyer schreef het boek Chasing the Flowers, over het gentrificatieproces in San Francisco. Deze stad beleeft momenteel een extreem gentrificatieproces, gedreven door de tech-industrie uit Sillicon Valley. Deze bedrijven en hun werknemers drijven de huis- en huurprijzen naar ongekende hoogten, waardoor kwetsbare mensen uit hun huis gedreven worden en de kloof tussen arm en rijk alsmaar groter wordt. Dit fenomeen zien we ook in tal van Europese steden en daarom kijken we in deze uiteenzetting naar oorzaken en oplossingen om zo te komen tot de slimme en humane stad.

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg

Ontwerptools voor een klimaatadaptieve stadsruimte

Stefanie Dens

Ingenieur-architect, urbanist

Witteveen+Bos

Klimaatverandering heeft grote impact op onze stadsomgevingen: er valt meer water op een kortere tijd, de zomers worden warmer en droger, en lage windsnelheden kunnen het fijnstof de straat niet meer uitspoelen. Deze presentatie focust op de ruimtelijke klimaat adaptiviteit van de stad en zal een aantal frisse en doordachte ontwerptricks toelichten.

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg

De Betonstopbank

Johan Rutgeerts

Architect, urbanist, senior lecturer

Faculteit Architectuur, Katholieke Universiteit Leuven

De betonstop voorziet komaf te maken met onze lintbebouwing. Om dat te realiseren zou onze overheid veel geld op tafel moeten leggen... Of we kunnen een beroep doen op de vrije handel van bouwrechten en onze verdichtingsbehoeften. Het bijeenbrengen van aanbieders en vragers via één betonstopbank kan een evenwicht in de markt brengen zonder dat het de overheid ook maar een cent kost om haar doelstellingen te halen. Prof. Rutgeerts is architect en stedenbouwkundige en als geen ander vertrouwd met de regelgeving omtrent de ruimtelijke ordening. Daarom is hij geknipt om dit dossier te adviseren.

collaboration_whiteArtboard 1_edited_edited_edited.jpg
bottom of page