Van PFAS tot plastics in de Noordzee: nieuwe uitdagingen
In de driedelige lezingenreeks ‘Hoe gezond is onze Noordzee’ zoomen Vlaamse mariene wetenschappers in op de toestand van ons eigen stukje zee. Tijdens deze tweede lezing krijg je van naaldje tot draadje te horen hoe het zit met recentere vormen van vervuiling in onze Noordzee: van PFAS tot microplastics. Wat zijn de voornaamste bronnen? En dienen we ons zorgen te maken over de effecten op het mariene ecosysteem en onze eigen gezondheid?
Nieuwe contaminanten in de Noordzee: voorkomen, bronnen en risico’s
Dr. ir. Bavo Dewitte
Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO)
Wereldwijd worden meer dan 150.000 chemische stoffen geproduceerd. Heel wat van deze stoffen zijn “contaminants of emerging concern”, stoffen waarover we nog informatie missen over voorkomen of effecten in het ecosysteem. Voorbeelden zijn geneesmiddelen, tal van pesticiden, PFAS of plastic additieven. Deze problematiek zal toegelicht worden: Wat zijn de voornaamste bronnen? Dienen we ons zorgen te maken over de effecten op het mariene ecosysteem? Hoe beschermt de wetgeving ons marien milieu?
Van microplastic tot munitiestortplaats, wat betekent vervuiling in de Noordzee voor ons?
Prof. dr. Ir. Jana Asselman
Professor Oceans & Human Health, Universiteit Gent (UGent)
Zwerfvuil is vaak de meest zichtbare vorm van vervuiling in de Noordzee. Maar vele andere vormen van vervuiling zien we echter niet. Microplastics, maar ook vervuiling van munitiestortplaatsen en andere chemische stoffen, vinden hun weg naar de Noordzee. Deze vervuiling heeft vaak een negatieve impact op het leven in de Noordzee. Maar we vergeten vaak dat ze rechtstreeks en onrechtstreeks ook een impact heeft onze gezondheid. Het is dus veel meer dan een milieuprobleem.